•  
 •  
 •  

Font Size

SCREEN

Layout

Menu Style

Cpanel

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προϊόντα / Σελίδα :
Ταξινόμηση Βάση :

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ (SET 3 ΤΟΜΟΙ)

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

  ΑΠΟ ΤΟΝ 7ο ΕΩΣ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ

  Η Βυζαντινή αυτοκρατορία στήριζε την ισχύ και τη διάρκειά της σε μια οικονομία με ενδιαφέρουσες και συχνά πολυσύνθετες δομές. Παρόλο που υπήρχαν πολλές μελέτες για διάφορες όψεις της βυζαντινής οικονομίας, έλειπε ωστόσο μέχρι τώρα ένα συνθετικό έργο που να μελετάει την οικονομία του Βυζαντίου ως σύνολο και να δίνει μιαν ολοκληρωμένη εικόνα των δομών, της διάρθρωσης και της εξέλιξής της μέσα στο χρόνο. Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει η «Οικονομική ιστορία του Βυζαντίου», ένα συλλογικό έργο που συγκεντρώνει και συνθέτει τα πορίσματα των κλάδων της οικονομικής ιστορίας, της νομισματικής, της αρχαιολογίας, της γωγραφίας/γεωλογίας, της ιστορίας της τέχνης, των θεσμών και του δικαίου για τους βυζαντινούς μεσαιωνικούς χρόνους από τον 7ο έως τον 15ο αιώνα.

  Οι συγγραφείς αυτού του έργου μελετούν, μεταξύ άλλων, τους δημογραφικούς παράγοντες, τις φυσικές και τεχνολογικές συνθήκες της παραγωγής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις δομές και την οργάνωση της παραγωγής στην αγροτική οικονομία και την οικονομία των πόλεων, τον οικονομικό ρόλο του κράτους και τα δημοσιονομικά φαινόμενα, την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τους πιστωτικούς μηχανισμούς, τις τιμές, τους τρόπους ανταλλαγής, το εσωτερικό και το εξωτερικό εμπόριο, την παραγωγή και την κυκλοφορία των νομισμάτων, τους θεσμούς της ιδιοκτησίας και των συναλλαγών, όψεις του πρακτικού δικαίου της οικονομίας, την οικονομική ιδεολογία και τη θέση της βυζαντινής οικονομίας στον μεσαιωνικό κόσμο της Μεσογείου.

  Οι αναλύσεις τους αμφισβητούν την εικόνα μια οικονομίας με αρχαϊκές δομές, που ελέγχεται και διοικείται μονοπωλιακά από την κρατική εξουσία και δεν εξελίσσεται. Συγκλίνουν αντίθετα στο συμπέρασμα ότι η βυζαντινή οικονομία επέδειξε κατά περιόδους αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα, και για μακρά χρονικά διαστήματα ο συνδυασμός κρατικής και ιδιωτικής δραστηριότητας λειτούργησε αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας τόσο την οικονομική πρόοδο όσο και τη σταθερότητα.

 • ΜΑΡΚΑ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

€ 110.33

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!

ΑΠΟ ΤΟ:Plus4You ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
108007794
 

ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΒΙΒΛΙΑ Δ (3 ΤΟΜΟΙ)

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

  Το έργο καλύπτει χρονικά την περίοδο 1320-1356 κατά την οποία πρωταγωνιστικός και καίριας σημασιάς υπήρξε ο ρόλος και η προσωπική συμμετοχή του εστεμμένου συγγραφέα στη διαμόρφωση των περιγραφομένων γεγονότων.

  Στο πρώτο βιβλίο των Ιστοριών του ο Ιωάννης Καντακουζηνός εκθέτει τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των δύο Ανδρινίκων Παλαιολόγων Β και Γ κατά τα έτη 1320-1328. Στο δεύτερο διηγείται όσα συνέβησαν και αφορούν τη βασιλεία του Ανδρονίκου Γ (1928-1341).

  Στο τρίτο εξιστορεί τα συμβάντα κατά το β εμφύλιο πόλεμο (1341-1347), μεταξύ του ιδίου και της αντιβασιλείας έως την είσοδό του στην Κωνσταντινούπολη 8 Φεβρουαρίου 1347 ως αυτοκράτορα. Στο τέταρτο και τελευταίο βιβλίο ασχολείται και παρουσιάζει όσα σχετίζονται με την προσωπική του βασιλεία (1947-1354), την παραίτησή του από το θρόνο και τα δύο πρώτα έτη (1954-1356) της βασιλείας του Ιωάννη Ε Παλαιολόγου. Το τρίτο βιβλίο των Ιστοριών του είναι διπλάσιο σε έκταση από τα άλλα τρία.

 • ΜΑΡΚΑ: ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

€ 95.85

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!

ΑΠΟ ΤΟ:Plus4You ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
108091389
 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

  Eίκοσι εννέα καθηγητές του Πανεπιστημίου Kαίμπριτζ και ειδικοί βυζαντινολόγοι, από διεθνή ιδρύματα και ινστιτούτα, συνθέτουν μια πλήρη και αντικειμενική εικόνα της ζωής στο Bυζάντιο, σε όλες τις εκδηλώσεις της.

 • ΜΑΡΚΑ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

€ 94.70

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!

ΑΠΟ ΤΟ:Plus4You ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
108065844
 

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

  Από τη στιγμή που ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη το 330 μ.Χ., έως την άλωση της Πόλης έντεκα αιώνες μετά, το Βυζάντιο ήκμασε ως η ισχυρότερη αυτοκρατορία του κόσμου, ασκώντας βαθιά επιρροή όχι μόνο σε γειτονικούς πολιτισμούς, αλλά και επανερμηνεύοντας τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό σε ένα ιδιαίτερο χριστιανικό πλαίσιο.

  Η σύγχρονη έρευνα μεταμόρφωσε τις Βυζαντινές Σπουδές και έθεσε τη Βυζαντινολογία στο προσκήνιο. Το Εγχειρίδιο Βυζαντινών Σπουδών βασίζεται στη σύγχρονη αυτή έρευνα και προσφέρει πρωτότυπα δοκίμια έγκριτων μελετητών του Βυζαντίου, τα οποία πραγματεύονται ποικίλα θέματα, όπως η μνήμη, τα συναισθήματα, η παιδική ηλικία και η ομορφιά. Οι είκοσι επτά μελέτες ρίχνουν καινούριο φως στον πολυσύνθετο Βυζαντινό πολιτισμό και προβάλλουν την κληρονομιά του στο σύγχρονο κόσμο.

 • ΜΑΡΚΑ: ΤΖΕΙΜΣ ΛΙΖ

€ 76.50

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!

ΑΠΟ ΤΟ:Plus4You ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
108119237
 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΩΝ (3 ΤΟΜΟΙ)

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

  Oι σταυροφορίες βρίσκονται στο επίκεντρο της Μεσαιωνικής Ιστορίας είτε τις θεωρούμε τη συγκλονιστικότερη και κατ' εξοχήν ρομαντική χριστιανική περιπέτεια είτε την τελευταία από τις βαρβαρικές επιδρομές. Πριν αρχίσουν οι σταυροφορίες, το κέντρο του πολιτισμού μας βρισκόταν στο Βυζάντιο και στις χώρες του Αραβικού Χαλιφάτου. Πριν σβήσουν, η ηγεμονία του πολιτισμού είχε περάσει στη Δυτική Ευρώπη. Από τη μεταβίβαση αυτή γεννήθηκε η νεότερη Ιστορία. Για να καταλάβουμε ξεκάθαρα όμως αυτό το ζήτημα, πρέπει να κατανοήσουμε όχι μόνο τις εκάστοτε συνθήκες στη Δυτική Ευρώπη που οδήγησαν στη σταυροφορική παρόρμηση, αλλά -ίσως ακόμη περισσότερο- τις περιστάσεις στην Ανατολή που άνοιξαν το δρόμο στους Σταυροφόρους και ευνόησαν την προέλαση και την αποχώρησή τους.

  Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας όσα συνέβαιναν από τον Ατλαντικό ως τη Μογγολία. Αν δούμε την ιστορία από την πλευρά μόνο των Φράγκων ή μόνο των Αράβων ή ακόμη μόνο από την πλευρά των κυριότερων θυμάτων τους, των χριστιανών της Ανατολής, η σημασία τους θα μας διαφύγει. Γιατί, όπως συμπεραίνει ο Γίββων, η Ιστορία των Σταυροφοριών υπήρξε η Ιστορία μιας Παγκόσμιας Διαμάχης.

 • ΜΑΡΚΑ: ΡΑΝΣΙΜΑΝ ΣΤΗΒΕΝ

€ 64.80

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!

ΑΠΟ ΤΟ:Plus4You ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
108025448
 

ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΛΑΒΟΙ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

  Στον ογκώδη αυτό τόμο περιλαμβάνεται συλλογή εικοσιτριών άρθρων και μελετημάτων, που δημοσίευσε ο συγγραφέας στη διάρκεια των τελευταίων σαρανταπέντε χρόνων. Όλο αυτό το υλικό έχει χωριστεί σε έξι θεματολογικές ενότητες.

  Αναλυτικότερα: 1η ενότητα: Εξετάζεται ο κόσμος των Σλάβων στην ιστορική προοπτική των Eλλήνων. 2η ενότητα: Πραγματεύεται θέματα της ζωής και της δραστηριότητας του Kυρίλλου και του Mεθοδίου ανάμεσα στους Σλάβους, καθώς και την πολιτισμική κληρονομιά που αυτοί άφησαν στους λαούς εκείνους. 3η ενότητα: Εξετάζονται οι βυζαντινές πνευματικές επιδράσεις στον σλαβικό κόσμο. 4η ενότητα: Αφιερώνεται στις σχέσεις της Pωσίας με το Bυζάντιο και τις βαλκανικές χώρες και γίνεται αναφορά στις εκκλησιαστικές σχέσεις και τη δράση του ελληνικού κλήρου στη Pωσία. 5η ενότητα: Αναφέρεται στις σχέσεις Eλλήνων και Bουλγάρων καθώς και στην εθνική αφύπνιση των Bουλγάρων τον 18ο αι. και την εμφάνιση βουλγαρικής εθνικής κίνησης στη Mακεδονία. 6η ενότητα: Αναφέρεται στην παρουσία των Pώσων στη ζωή του Aγίου Όρους και στις σχέσεις τους με τους Έλληνες.

 • ΜΑΡΚΑ: ΤΑΧΙΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

€ 55.16

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!

ΑΠΟ ΤΟ:Plus4You ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
108045509
 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΙ Γ ΤΟΜΟΣ

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

  11ΟΣ-12ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

  Ο τρίτος τόμος του εγχειριδίου ''Βυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι'' (11ος-12ος αι.) πραγματεύεται την ιστοριογραφία από την εποχή των επιγόνων του Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου έως και την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Σταυροφόρους το 1204.

  Προκειμένου να δοθεί μία πληρέστερη εικόνα των συγγραφέων και των έργων τους, στην συζήτηση συμπεριελήφθησαν επίλεκτα κείμενα, αντιπροσωπευτικά του είδους και των επιλογών που έκαναν στα θέματά τους οι ιστορικοί και οι χρονογράφοι, τα οποία συνοδεύονται από εκτενείς εισαγωγές και σχόλια, σε σχέση πάντα με τα πορίσματα της νεότερης έρευνας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, μέσα από τα κείμενα, ο αναγνώστης μπορεί να σταθεί σε γεγονότα σταθμούς στην ιστορία του Βυζαντίου: επαναστάσεις και εμφύλιες συγκρούσεις, εναλλαγές στον θρόνο, δυναστικές διεκδικήσεις, θρησκευτικές εκκαθαρίσεις, τουρκικός επεκτατισμός στην Μικρά Ασία, πέρασμα και εγκατάσταση των Σταυροφόρων στα εδάφη της βυζαντινής ανατολής τέλος, η 'Αλωση της Βασιλεύουσας το 1204, με την οποία και κλείνει το βιβλίο.

 • ΜΑΡΚΑ: ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

€ 55.04

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!

ΑΠΟ ΤΟ:Plus4You ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
108102164
 

ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΔΙΓΛΩΣΣΟ)

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

  ΜΝΗΜΗ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

  Τριάντα επτά συνάδελφοι και φίλοι του Ν. Οικονομίδη δέχθηκαν να συμπράξουν στη συγγραφή ενός τόμου στη μνήμη του υπό τον συμβατικό τίτλο Βυζάντιο. Κράτος και Κοινωνία.

  Ο τίτλος είναι συμβατικός με την έννοια ότι στο βιβλίο περιέχονται μεν συνεργασίες που ανήκουν στον κύκλο ζητημάτων για τα οποία ο τίτλος αυτός προϊδεάζει τον αναγνώστη και που αντιστοιχεί σε μέρος των ευρέων επιστημονικών ενδιαφερόντων του αείμνηστου καθηγητή, οι συνεργασίες αυτές καθ' εαυτές δεν απαρτίζουν ωστόσο θεματική σύνθεση.

 • ΜΑΡΚΑ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

€ 52.40

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!

ΑΠΟ ΤΟ:Plus4You ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
108035057
 

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΗΛ Α ΚΟΜΝΗΝΟΥ 1143 1180 ΔΕΜΕΝΟ

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

  Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει και ερμηνεύει, μέσω της μελέτης ενός σημαντικού πολιτικού προσώπου του 12ου αιώνα, το βυζαντινό κράτος σε μια φάση της ιστορίας του καθοριστική για τη μεσαιωνική κυοφορία του Νέου Ελληνισμού.

  Η εποχή των Κομνηνών ήταν κρίσιμη για τη μετάβαση του Βυζαντίου από την οικουμενική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία της ύστερης αρχαιότητας στα βυζαντινά ή παραβυζαντινά κρατίδια της υστερομεσαιωνικής Ρωμανίας και κατόπιν στην υπόδουλη Ρωμιοσύνη της Τουρκοκρατίας. Επί της δυναστείας των Κομνηνών, το Βυζάντιο ξεχώρισε οριστικά από τη δυτική Ευρώπη για την ελληνική παιδεία και την ορθόδοξη θρησκεία του. Συγχρόνως όμως, με την κίνηση των Σταυροφόρων και των Ιταλών εμπόρων στην ανατολική Μεσόγειο, υπέστη πολιτικά και οικονομικά την επεκτατική δύναμη της Δύσης, η οποία αποτελούσε απειλή αλλά και ευκαιρία για την ανάκτηση των εδαφών που είχαν καταλάβει οι Τούρκοι, με τους οποίους ωστόσο η συμβίωση γινόταν όλο και στενότερη. Αυτές τις ποικίλες και συχνά αντίθετες τάσεις, οι οποίες δεν έμειναν χωρίς απήχηση στη νεοελληνική πραγματικότητα, τις εκπροσωπούσε η εντυπωσιακή μορφή του κορυφαίου αυτοκράτορα της δυναστείας των Κομνηνών, του Μανουήλ Α΄.

  Η πολύτροπη πολιτική και η μεγαλοπρεπής αυλή του Μανουήλ, όπως μας τις παραδίδουν με διάφορους τρόπους οι συγγραφείς που τις έζησαν, αναδεικνύουν ένα Βυζάντιο έτοιμο για αλλαγές, όπου κυριαρχούσε, μαζί με τον έντονο γενικό σεβασμό για την ορθόδοξη παράδοση, ένας πολιτισμικός ατομισμός τροφοδοτούμενος από αρχαίες ελληνικές, δυτικές και τουρκοπερσικές επιρροές.Ένας όλο και μεγαλύτερος ορθολογισμός χαρακτηρίζει τις δομές της αυτοκρατορικής γραφειοκρατίας και της αριστοκρατίας, ενώ η εξουσία και οι οικονομικοί πόροι συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα χέρια του αυτοκρατορικού κατεστημένου, και ιδίως της αυτοκρατορικής οικογένειας, στην Κωνσταντινούπολη.Παράλληλα, η αστική κοινωνία εκτός της αυτοκρατορικής οικογένειας γίνεται όλο και πιο σύνθετη και εκλεπτυσμένη, η Εκκλησία αποκτά όλο και πιο έντονα το χαρακτήρα επαγγελματικού οργανισμού και η εγγράμματη ελίτ επιβάλλει όλο και περισσότερο τη δική της ρητορική παιδεία ως βάση της εθνικής Ορθοδοξίας.Μέσα σε αυτό το κλίμα πρέπει να διαβαστεί η τεράστια παραγωγή ρητορικών κειμένων που υμνούν τον Μανουήλ, τα οποία τροφοδότησαν όλες τις μεταγενέστερες αντιλήψεις για τη βασιλεία του.

 • ΜΑΡΚΑ: ΜΑΓΚΝΤΑΛΙΝΟ ΠΩΛ

€ 50.56

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!

ΑΠΟ ΤΟ:Plus4You ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
108069264
 
Our website is protected by DMC Firewall!